We hebben een uitgebreid en divers programma aan lezingen, workshops én Q&A-sessies met Tiny House bewoners. In het blokkenschema zie je hoe laat elk onderdeel plaatsvindt. We hebben drie verschillende zalen in Buurtcentrum De Ruimte, dus dat wordt kiezen! Op deze pagina vind je gedetailleerde informatie over de lezingen en de workshops.

Live op Facebook!

Alle lezingen en workshops in Zaal 1 worden live gestreamd via onze Facebookpagina, zo kun je deze ook thuis volgen!

Workshop Hennie Tibben

Daarnaast geeft ook de eerste Tiny House bewoner van Almere, Hennie Tibben, een workshop. Zij vertelt je alles over haar ervaringen in de workshop 'Tiny House mét aansluitingen'. Meer weten? Klik hier!

Inschrijven workshops tijdens de Jamboree

Het is niet mogelijk om je vooraf aan te melden voor een workshop. Tijdens de Jamboree kun je je vanaf een uur voor de workshop van jouw keuze begint, melden bij de informatiestand van Tiny House Nederland (in de caravan, beschilderd als cassettebandje) en daar een toegangsbewijs ophalen. Als alle toegangsbewijzen zijn opgehaald, is de workshop vol. Er is plaats voor 30 mensen per workshop.

Deze toffe caravan is gemaakt door Pet van de Luijtgaarden. Meer van zijn werk vind je op: http://caravantoren.nl/

Lezing: Tiny living met kinderen

Karin Prins

Heb je kinderen of een kinderwens én de droom om in een Tiny House te wonen? Ik vertel waarom mijn man Gijsbert en ik besloten een Tiny House te bouwen en permanent te bewonen met twee kinderen, een hond en nu en dan een logé. De keuzes die wij hebben gemaakt in ontwerp, materiaal, apparaten, juist omdat we kinderen hebben. Hoe we de kinderen hebben voorbereid op het wonen in een Tiny House en hoe het Tiny leven ons, na vier maanden ervaring, bevalt. Wat valt mee, wat valt tegen en natuurlijk, maakt het leven in een Tiny House ons gelukkig. Eerlijke informatie die je hopelijk helpt om goed voorbereid maar vooral ook met veel plezier het Tiny House avontuur mét gezin aan te gaan.

Foto: Shody Careman
Workshop: Technisch spreekuur

Liberté Tiny Houses - Gijsbert Schutten

De zelfbouwers zullen het herkennen: je hebt het allemaal mooi uitgedacht en uitgetekend in 3D maar dan kom je erachter dat het in de praktijk niet zo werkt, dat de standaard oplossingen niet voldoen of dat je geen idee hebt hoe je het technisch moet realiseren.

Een Tiny House is niet alleen mooi om te zien, maar tegelijk ook een technisch, innovatief en soms complex gebouwtje. Grijp daarom je kans en stel alle vragen die je maar wilt aan de legendarische Prof. Dr. Ir. Tiny Houzzz: Gijsbert Schutten. Grotendeels autodidact, sinds 2004 actief in de renovatie in de breedste zin van het woord: ik heb grote en kleine projecten gedaan in binnen- en buitenland. Bovendien heb ik alle fouten al gemaakt die er te maken zijn zodat jullie dit niet meer hoeven te doen. Ervaring met de bouw van inmiddels twee Tiny Houses, waarvan eentje voor mijn eigen gezin waar we sinds juni dit jaar met heel veel plezier in wonen.

Het doel van het technisch spreekuur is dat er op elke vraag een antwoord komt. En mocht het tijdens de workshop niet lukken, dan komen we er zeker later op terug!

Workshop: zelfvoorzienend off-grid

Strohplatz - Niels Gorisse

Hoe ga je zelfvoorzienend off-grid? Hoe zit dat eigenlijk met wateropvang, waterzuivering, ecologisch isoleren, zonneboilers, helofytenfilter, zonnepanelen en composttoilet? Deze workshop is een korte introductie tot de ééndaagse cursus 'Zelfvoorzienend Off-grid' waarbij het waarom en hoe van al deze zaken aan bod komt.

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij naar off-grid componenten jarenlang research gedaan, vele cursussen gevolgd, en bijna alles ook al in de praktijk gebracht. Ook heeft hij in een camper gewoond. Hij deelt deze ervaringen heel erg graag.

 

promotie - tijdens lesgeven
Workshop: Tiny House design

Tiny House Academy - Jan-Willem van der Male en Noortje Veerman

Met de workshop tiny house design leer je wat erbij komt kijken om je eigen tiny house vorm te geven. Waar moet je rekening mee houden en hoe ga je wensen en eisen combineren? Deze workshop is een introductie op de cursus Integraal Ontwerpen waar je in 8 lessen van wens tot 3D uitwerking alles langs zult gaan. De workshop laat je proeven aan de complexiteit van het ontwerpen van een eigen woning. We hopen je te overtuigen dat zelf ontwerpen en bouwen heel goed mogelijk is met een klein beetje hulp.

Lezing: Autarkisch wonen en de rol van een watercyclusorganisatie

Waternet - Rob Ververs

Deze Jamboree is een uiteenzetting van de ontwikkeling dat er behoefte is aan andere vormen van wonen. Almere is een voorbeeld van hoe gebiedsontwikkeling op een andere manier kan plaatsvinden. Waternet denkt, o.a. op basis van de ontwikkelingen in Buiksloterham, na over welke rol we als beheerder van de watercyclus nog willen, moeten en kunnen spelen. Hoe ziet de wereld er over tien, twintig jaar uit en wat betekent dat voor een watercyclusorganisatie. Traditioneel zijn we een organisatie van centrale kapitaalintensieve infrastructuur, als de omgeving andere dingen van ons vraagt zullen we daar ons op moeten voorbereiden.

Als mensen bijvoorbeeld zelfvoorzienend willen zijn, ontslaat dat ons nog steeds niet van alle verantwoordelijkheden op het gebied van volksgezondheid en milieu. De activiteiten die we op dat vlak moeten ontplooien om dit in te vullen, zullen anders zijn. Aan de hand van het voorbeeld van Tiny Tim wordt het verhaal verteld hoe een watercyclusorganisatie nadenkt over een veranderende wereld en welke rol zij daarin wil spelen.

Rob profiel
Joris_Vermaesen
Lezing: Waar kan ik mijn Tiny House plaatsen?

WOET Bosgrond - Joris Vermaesen

Een huis bouwen kan iedereen, maar een plek vinden… Hoe doe je dat? Deze lezing geeft u inzicht in het schaakspel van de Nederlandse ruimtelijke ordening. Joris Vermaesen nodigt u uit om in de huid te kruipen van een gemeenteambtenaar en een projectontwikkelaar. Door te denken in belangen leert u het spel beter te spelen. Verbeter uw strategie om uiteindelijk de perfecte plek voor uw Tiny House te vinden!

Joris Vermaesen van WOET Bosgrond BV is een specialist in aan- en verkoop van bos- en natuurgebieden in Nederland. Daarnaast is hij 15 jaar hogeschooldocent geweest op het gebied van planologie, milieu en vastgoed in Deventer, Enschede en Zwolle..

Lezing: Tiny Forest: maak een groene stad

IVN - Maarten Bruns

In 2016 was ik op een symposium, waar Shubendu Sharma uit India vertelde over Tiny Forests: snelgroeiende minibossen midden in de stad. Hij ging dit nu zelfs in Nederland doen. Zaandam werd de eerste locatie. Ik werd verliefd op het concept, dit wilde ik ook in mijn eigen stad Utrecht. We vonden een plek en wonnen met ons initiatief zelfs de Nationale Natuurprijs 2016. In april 2017 gingen op een bewerkt stukje grond van amper 200 vierkante meter 600 kleine boompjes in de grond, geplant door buurtbewoners en scholieren. Het resultaat is verbluffend. Door Tiny Forests komt natuur weer dichterbij mensen en wordt onze buurt mooier en leuker. Het realiseren van Tiny Forest Cremertuin was een fantastisch avontuur, waar we in heel korte tijd met buurt en school iets opgeleverd hebben waar iedereen trots op is. Die ervaring wil ik graag delen. Tiny heeft de toekomst, zeker in onze drukke steden die steeds versteender raken. Elke buurt verdient zijn eigen Tiny Forest, daar ben ik van overtuigd.

Lezing: Tiny House – een manier van leven

Studio D8 - Peter Arts

Als architect geef je richting aan het ontwerp van een Tiny House, maar wanneer het eenmaal gereed is voor bewoning, geeft het Tiny House juist weer richting aan het leven van de bewoner. Deze lezing is voor iedereen die meer wil horen over de symbiose tussen het gebruik en het ontwerp.

Er is voor mij als architect niets mooiers dan het creëren van iets wat een positieve en duurzame uitwerking heeft op de gebruiker en zijn omgeving. Ik ben gedreven om met architectuur een positieve stempel te drukken op onze omgang met de aarde. Een omgang waarbij de toekomst en de mens centraal staat in een gezonde leefomgeving.

Workshop: ontspullen

Groene Manieren - Natasja Oosterloo

Als je tiny gaat wonen, zul je kritisch moeten zijn op de spullen die je mee wilt nemen. Er past nu eenmaal niet zoveel in een huisje van zo’n 20 tot maximaal 50 m2. Als je daarbij ook nog eens geheel of gedeeltelijk off-grid gaat, beperkt dat de mogelijkheden nog iets verder. Maar ook als je niet klein gaat wonen, is ontspullen een goed idee. Minder spullen hebben, geeft rust. Je weet precies wat je hebt, waar het ligt en hoeft minder dingen schoon te houden of te onderhouden. En als je eenmaal hebt bepaald wat jij nodig hebt om gelukkig en comfortabel te leven, ben je ook minder gevoelig voor de drang om nieuwe spullen aan te schaffen. En dat scheelt tijd, geld én verkleint je ecologische voetafdruk.

Ontspullen dus, maar waar begin je? In deze workshop help ik je graag op weg. Ik laat je zien welke methoden er zoal zijn, we bespreken de valkuilen en uitdagingen die je tegen kunt komen als je aan de slag gaat en ik geef je tips over waar je je overbodige spullen kunt laten. Ook deel ik mijn manieren om te zorgen dat je huis na het ontspullen op orde blijft.

Lezing: Groene bouwmaterialen

Groenebouwmaterialen.nl - Thomas Pijnenborgh en Koert Weber

Bij Groenebouwmaterialen zijn we gespecialiseerd in gezond en duurzaam bouwen en willen we de transitie naar een biobased, op gesloten kringlopen gebaseerde bouw (circulair bouwen) versnellen. Wanneer minder 20e eeuwse bouwmaterialen op basis van aardolie en andere eindige grondstoffen worden toegepast, dan wordt onze leefomgeving ook weer mooier en gezonder. Er wordt energie bespaart en veel CO2 in de bouwmaterialen opgeslagen, daarnaast vaart de gezondheid van verwerker en bewoner wel bij de toepassing van deze materialen, doordat deze vrij zijn van schadelijke stoffen en het binnenklimaat verbeteren.

Groene bouwmaterialen zijn ook bij uitstek geschikt voor Tiny Houses. Aan de basis van tiny living staat vaak de wens om duurzamer te leven, met respect voor mens, dier en natuur. In deze lezing laten we onder andere zien welke opties er zoal qua materiaal zijn bij het bouwen van Tiny Houses en belangrijke punten om op te letten bij de keuzes voor het materiaal. De lezing is zowel interessant voor zelfbouwers als voor mensen die hun huisje willen laten ontwerpen en bouwen.

Lezing: Tiny House? Tiny Footprint? Tiny Foodprint!

Remco Baar

Wil je jouw Footprint op deze wereld verkleinen, stop dan niet bij Tiny wonen. Verklein je Foodprint!

In de loop van de afgelopen jaren ben ik er steeds verder van overtuigd geraakt dat onze huidige manier van leven, van voedsel verbouwen en consumeren niet gezond is, niet voor onszelf en niet voor onze aarde. Op zoek naar antwoorden hierop heb ik veel artikelen gelezen en volg ik onder andere een uitgebreide cursus Permacultuur waar ik veel leer over hoe wij natuurlijke processen verstoren en hoe we dat om kunnen buigen en de natuur voor ons kunnen laten werken.

Ik vertel je hoe een gezonde bodem werkt, waarom de huidige voedselvoorziening niet duurzaam is, hoe we roofbouw plegen op onze gronden en wat daar de gevolgen van zijn. Ook krijg je tips hoe je daar gemakkelijk zelf verandering in aan kunt brengen en een overzicht waar je de benodigde informatie kunt vinden om je dit verder eigen te kunnen maken. Je hoort hoe een gezonde bodem voor jou werkt en hoe deze niet alleen van invloed is op jouw footprint maar zeker ook op jouw eigen fysieke en geestelijke gezondheid en plezier bij het telen, bereiden en eten van jouw eigen gezonde en smaakvolle voedsel.

Lezing: De relevantie van pioniers

Arthur van der Lee en Daniel Venneman

Wat huist er toch in al die mensen die het avontuur van een Tiny House aangaan? Iets dieps in ieder geval, een beweging in de onderstroom die gaat over vrijheid en verbinding, gezondheid en bezieling. Een beweging die niet stopt bij de voordeur maar dwars door woning, werk, voeding en vrije tijd heen de boel op zijn kop zet. Of eigenlijk: weer op twee benen lijkt te willen zetten. Want het is best een beetje een geflipte wereld zo af en toe, wat marktwerking, industriële uitholling, digitale prikkels en plastic soep betreft.

Woonpioniers neemt je in deze lezing mee op een reis. We beginnen bij het fenomeen Tiny House, dat pronkt op het topje van een interessante ijsberg. Om vervolgens te verkennen welke potentie er mogelijk nog onder de oppervlakte huist.

Woonpioniers ontwerpt bezielde woningen, koppelt woonconcepten aan plekken en creëert community’s. We bouwen Tiny Houses voor Pioniers, zijn verantwoordelijk voor het 'Indigo' concept en bouwen custom ecologische woningen. Daarnaast zijn we betrokken bij de project Proeftuin Erasmusveld - een Haagse Tiny Village in wording - en is er 'Deelthuis' - een deeldorpje op Landgoed de Hoorneboeg bij Hilversum alwaar je niet kan wonen maar straks kunt 'proeven aan een 'Tiny Life''.

Tref Woonpioniers!

Lezing: Regelgeving: theorie en praktijk

Gesprek met Dennis van Thiel en Linde & Kjeld o.l.v. Monique van Orden 

Waar moet je allemaal rekening mee houden op het gebied van regelgeving wanneer je in een Tiny House wilt wonen? Een Tiny House is nog geen gemeengoed en daarom zul je nauw samen moeten werken met de gemeente om dit mogelijk te maken. Zij bepalen namelijk of je je Tiny House op een bepaalde locatie mag plaatsen en beoordelen of het huisje voldoet aan de regels van het Bouwbesluit 2012. Met de gelijkwaardigheidsbepaling in het Bouwbesluit is er veel mogelijk, maar je moet zelf aantonen waarom jouw afwijking van een bepaalde regel wel degelijk een veilige en goede keuze is. En daar kun je vast hulp bij gebruiken!

In deze lezing helpen vier ervaringsdeskundigen je graag op weg. In een gesprek onder leiding van Monique van Orden (vice-voorzitter en secretaris van Stichting Tiny House Nederland en binnenkort zelf ook Tiny House bewoner) gaan Dennis van Thiel (houdt zich binnen Stichting Tiny House Nederland bezig met regelgeving) en Linde & Kjeld (Tiny House-bewoners met veel ervaring op dit gebied) in op de kansen en uitdagingen van de huidige regelgeving.

 

Foto: A.M. Norman

EXTRA OP ZATERDAG 7 OKTOBER: Workshop Tiny House mét aansluitingen

Hennie Tibben

Bevrijd wonen. Wees op je vierkante meter(s) een vorst. Ga je dan off-grid of neem je toch een paar aansluitingen? Eventueel tijdelijk? Wat is de realiteit, waar en hoe begin je? Hennie Tibben verkoopt in de zomer van 2016 haar droomhuis in Utrecht, zonder te weten waar ze naar toe gaat. Haar spullen ruimt ze op, alles past in 3m2 opslag, een rugzak en handbagage. Zo zwerft ze met haar vouwfiets door Nederland.

Een jaar later werd zij een nieuwe inwoonster van Almere, de eerste permanente bewoonster van de BouwEXPO Tiny Housing én Wikkelhouse. Vanaf 9 augustus 2017 woont Hennie in haar Tiny House mét officieel woonadres, water, stroom én glasvezel. Die laatste aansluiting krijgt ze – als alles goed gaat;) – maandag 25 september.

Zou ze ’t – met de kersverse kennis van nu – zo weer doen? Hoe zit 't nou met die vrijheid en hoe neem je de hindernissen in het huidige Nederland? In een workshop/presentatie deelt zij haar ervaringen: de 5 belangrijkste uitdagingen en oplossingen. Dingen die je graag wilt weten als je een eigentijdse ontwerper, bouwer, bewoner, beleidsmaker, vergunner of handhaver wilt zijn van een huis voor mensen.

Alert: de workshop is minder geschikt voor romantici. Of juist ideaal? 😉

Er is ruimte voor vragen en na afloop kun je een kijkje nemen in Hennie’s Wikkelhouse, een designhuis van golfkarton.

Wanneer: zaterdag 7 oktober van 11.00 – 12.15 uur
Waar: BouwEXPO Tiny Housing in Almere Poort
Voor wie: voor alle geïnteresseerden, wel even inschrijven (éénmalig gratis en OP=OP)

INSCHRIJVEN (let op! Deze workshop wordt je aangeboden door Hennie Tibben; inschrijvingen gaan dus via haar) : vul het formulier in en kies nummer 6 http://hennietibben.com/contact/